zondag 8 juli 2012

Soweto

Een drukke dag vandaag voor de liricameisjes! Als echte vroege vogels stonden we om kwart na zes op en werden verrast door de frisse, `winterse` (onze Zuid-Afrikaanse vrienden vinden temperaturen rond de 10 graden echt wel superkoud!) wind buiten. Gelukkig hebben we allemaal een warme Lirica-fleece bij ;-) In de voormiddag stond er een busrit naar Johannesburg en Soweto op het programma; kleine, ommuurde huisjes zover als je kan kijken, en zoals steeds een heleboel mensen op straat, waarvan vandaag een groot deel in prachtige, kleurrijke, traditionele klederdracht op weg terug naar huis na de zondagsmis. Midden in die wijk bezochten we het vroegere huis van Nelson Mandela (die trouwens op dezelfde dag verjaart als Lotte Mi, nl. 18 juli, de dag nadat we terug in Belgie aankomen). Elke dag komen we zo meer en meer over dit mooie, nieuwe land te weten.
In de namiddag zongen we een concert in dezelfde wijk, samen met koren uit Nieuw-Zeeland, Australie, Amerika (waarvan de leden ondertussen al 2 dagen wachten totdat hun bagage eindelijk ook aankomt, ocharme!) en met het plaatselijke, zwarte gospelkoor. Superleuk, en zoals gewoonlijk hadden onze Belgische mosselen en chocolade veel succes!
Met voorsprong het leukste vandaag was de workshop Afrikaanse dans. We deden ons best om net zo goed met onze kont te schudden als de Afrikaanse danseressen ons voordeden, maar helaas (en dan spreken we voor onszelf) kwamen we met al ons enthousiasme zelfs niet een beetje in de buurt. De workshop werd afgesloten met het leren van enkele Afrikaanse liederen. Net zoals de vorige keer gebeurde dat met voor-en-na-zingen zonder dat er ook maar een partituur aan te pas kwam! Daarna kregen we de kans om de andere koren nog wat beter de leren kennen tijdens het groepsdiner. Het werd een heel gezellige avond, die we nu in ons fantastisch lieve gastgezin nog even verderzetten. Nog maar even in Pretoria en dan gaan we afscheid moeten nemen, dat wordt nog een emotionele bedoening..
Maar nu nog eerst baie genieten! Morgen gaan we op safari, en wie weet zien we wel een kameelperd (giraf) of seekoei (nijlpaard).

Groetjes uit Zuid-Afrika van Sofie, Kristien en Lotte

1 opmerking:

  1. Leuk om te lezen, maar waar blijven de foto's? Eén beeld zegt meer dan duizend woorden, nietwaar. Vele groeten uit Genk, Geert.

    BeantwoordenVerwijderen